peter borgström

Kallare väder kombinerat med starkt solsken gör vägarna farligare. 
Här är knepen som håller dig säker under årets mörka månader.

 

Sommaren har gett vika och grönt börja sakta bytas ut mot gult och orange. Med hösten och vintern kommer också nya faror för dig som bilist. Stark höstsol och blixthalka är bara två av dem. Här är de bästa knepen som håller dig säker på höstvägarna.

Byt vindrutetorkare: Fräscha vindrutetorkare är effektivare och tar bort fukt som annars kan bryta ljuset och blända dig med solkatter. En vindrutetorkare håller sig bra i ungefär två år. Se även till att fylla på med spolarvätska och blanda ut den med anti-frysmedel.

* Kolla batteriet: Batteriet är något du bör hålla i trim året runt. Men påfrestningarna blir extra stora när temperaturen rasar. Om du alltså märkt att batteriet haft det motigt den senaste tiden är det hög tid att byta till ett nytt. Ett bilbatteri har en medellivslängd på fem år.

* Se över glödlamporna: Bilens glödlampor bör kontrolleras regelbundet. Extra känsligt är det förstås för oss i norr som har väldigt lite dagsljus höst- och vinterhalvåret. Att alltid ha med sig en extra lampa utifall att det skulle hända något mitt i trafiken kan vara en bra försiktighetsåtgärd.

* Kontrollera däcken: Se över trycket och kontrollera så att däcken inte är utslitna. Har du året-runt-däck är detta särskilt känsligt då du inte ska byta till vinterdäck senare i år. Är mönsterdjupet på däcken mindre än 3 mm är de för slitna och du måste byta enligt svensk lagstiftning.

* Fyll på med antifrysmedel: En frusen motor är dyrt att reparera. Kontrollera därför att koncentrationen av frostskydd är rätt. Konsultera bilens handbok så att du använder rätt slags vätska och blandar den rätt. Är du osäker, ta hjälp av en verkstad. Att blanda olika vätskor kan skada din motor. Passa samtidigt på att kontrollera bromsvätskan.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s